ROT står som bekant för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och fungerar som ett skatteavdrag när du anlitar profesionell hjälp för att till exempel bygga om ditt kök, din uteplats eller ditt sovrum. Du får hela 50% i skattereducering direkt på fakturan som din hantverkare ställer (upp till 100 000 kr per år och per fastighetsägare över 18 år fyllda).

Det är inte alla hantverkare som upplyser om ROT och den så kallade fakturamodellen har gjort att fler företag inom hantverksbranschen inte ställer på alla jobb som kunder vill ha utförda. Det är nämligen så att hantverkarens 50 procentiga del för arbetet skickas från skatteverket en viss period efter det att arbetet är slutfört och fakturerat. Är man oklar i rapporteringen till kunden Byråkratin och pappersarbetet för vissa hantverkare har skapat ett orosmoment där rädslan är att man kanske inte får tillbaka pengarna från skatteverket. Så skall det givetvis inte vara.

Kan man göra det enklare för hantverkaren?

De flesta hantverkare med mindre verksamheter är stenfokuserade på sina jobb och på att få in kunder. Administration är inte deras femma helt enkelt. Om du någon gång blir nekad av en annars duktig hantverkare kan du med några enkla medel upplysa hantverkaren om att det faktiskt är enkelt att få tillbaka pengarna från skatteverket och att han eller hon inte skall känna någon rädsla över att ge dig ROT-avdraget för arbetet.

Så här enkelt är det för hantverkaren:

  • Hantverkaren skall allt vara på det klara med att det är husarbete som jobbet handlar om. Det finns en tydlig förteckning på skatteverkets hemsida om vilka arbeten som ger rätt och inte rätt till ROT-avdraget. Det gäller att förstå denna, vilket är mycket enkelt.
  • Uppgifter som namn, adress, personnummer samt fastighetsbeteckning skall alltid finnas. Den aktuella kunden måste äga fastigheten. Det går att dubbelkolla detta med Lantmäteriet. Hantverkaren skall också be om ett aktuellt intyg från skatteverket som visar på hur mycket av skattereduktionen ROT som utnyttjats under året.
  • När arbetet är klart skall allt faktureras. Dra av 50% av arbetskostnaden (inte för material). Kundens personnumer skall anges på fakturan.
  • När kunden betalat skall hantverkaren begära de 50% av Skatteverket som dragits av från fakturan. Blanketten heter ”Begäran om utbetalning prel. skattereduktion för ROT-arbete” med nummer 4529. Det tar cirka 10 dagar för Skatteverket att betala ut pengarna efter det att beslutet om utbetalning utfärdats.

Faktura från hantverkare