Stresshantering

Ett stort renoveringsprojekt hemma är ingen liten sak. Och sällan händer det som en isolerad företeelse. För det mesta sker det samtidigt som vardagen och arbetslivet ställer sina egna höga krav och utmaningar. Kanske har du inte hittat denna sida förrän efter allt gått åt skogen och redan står där med katastrofen efter en värdelös hantverkare som tog betalt i förväg, snickrade sönder hela renoveringsområdet och sedan varit omöjlig att få tag på. Här kan du hitta bra hantverkare för att ordna upp renoveringsprojektet, men hur hanterar du all press och alla besvikelser, ilska och uppgivenhet du bär på nu? På Finjagården i Skåne kan du få hjälp med KBT. Det är en behandlingsform för vanliga människor med övermäktiga problem.

När allt rasarKBT

När man startar ett renoveringsprojekt har de flesta en benägenhet att lämna små marginaler för att få ut så mycket av tiden och pengarna. Men utan några marginaler finns det ingen plats att existera om allt skulle rasa ihop. Och när det väl har rasat har man ännu mindre möjligheter än någonsin att skapa marginaler för framtiden. Man befinner sig i en omöjlig ekonomisk och emotionell återvändsgränd, där man känner att man inte kan backa. Finjagården är ett behandlingshem som jobbar med DBT och KBT.
Framförallt KBT är användbart när man behöver vända negativa emotionella spiraler, reda upp och kategorisera på ett konstruktivt sätt och jobba aktivt för att vända en jobbig livssituation.

Några råd på vägen för att vända läget

Förmodligen har du redan försökt allt du kan för att få den svekfulle hantverkaren att ta ansvar för katastrofen, och misslyckats. Det du behöver göra då är att börja blicka framåt. Så fort som möjligt.

• Agera nu. Ju längre du väntar ju större blir problemet. Om det känns omöjligt att hantera nu, så kommer inget att förändras till det bättre av att inte agera alls.
• Bryt ner hela problemet i så små bitar du kan. Analysera och bryt ner. Skapa en lång rad av enskilda uppgifter där var och en känns fullt möjlig att göra. Fokusera sedann på endast den uppgiften. En i taget. Tänk inte på hela den stora, omöjliga situationen – för då försvinner all kraft.
• Gör en möjlig ekonomisk kalkyl. Även om den innebär att du måste prioritera bort favoriter i renoveringen och dra ner på levnadsstandard – få den möjlig.