Uteplatser och altaner är några av de populäraste tillbyggnader till hem och fritidshus i Sverige. Det är inte så konstigt att förstå varför. Om du till exempel gillar att hålla fester, grillkvällar eller bara ta en kaffe utomhus så måste du ha en uteplats. Helst skall den vara av god träkvalitet.

En altan eller uteplats i trä är lätt att bygga – i synnerhet om man anlitar en duktig hantverkare. Dock kan funktionalitet, utseende och glans försämras avsevärt om man inte underhåller och tar hand om uteplatsen. Många struntar faktiskt i att sköta om sina altaner. Det gör att många uteplatser tappar i utseende, säkerhet och värde. Om din uteplats i trä är mer än 20 år gammal måste du verkligen se över den. Underhållning av äldre altaner och uteplatser i trä är mycket viktiga eftersom de löper en högre risk att förstöras. Även om din altan bara är några år gammal kan det vara en bra idé att sätta igång med en regelbunden rutin för omvårdnad och skötsel. På så sätt kan du säkra en längre livstid och funktionalitet för många år framöver.

Träaltan som kräver skötsel

Vårskötsel

Sprickor och flisor är inte kul att se på en uteplats i trä. En spricka i ett träutegolv kan leda till flera större så småningom. När det börja blomma och blir vår ökar temperaturen. Ett grundlig rengöring av din träuteplats är därför ett måste. En noga utförd rengöringsprocess avlägsnar smuts, mossor, löv, barr och andra saker som har en negativ inverkan på träslaget och därmed ökar chansen att föråldra träslaget. Utför rengöring över en heldag så att rengöringsmedlen inte torkar ut för snabbt. Titta även under träytan för att om det finns något ruttet eller förmultna som kan ha en negativ påverkan.

Förtäta platsen

Om du inte har PVC eller mer tropiska träslag, skall ett mer traditionellt träslag för din uteplats förtätas en gång per år för att uppnå en full livslängd.

Lycka till med ditt underhållningsarbete och njut av de bra dagarna på din altan!