Fädigbyggt trästaket

Staket kan byggas i ett estetiskt syfte; av rena säkerhets- och ordningsskäl eller av samtliga dessa skäl. Många hus säljs med redan färdigbyggda staket. Vissa staket som åldrats har försämrats så till den grad att reparation inte ens räcker för att rädda staketet. I sådana fall finns inget annat val än att bygga ett nytt. Processen att inrätta ett nytt staket innehåller en del svåra moment, men kan ge fantastiska resultat för fastigheten om de görs på rätt sätt. Om du skall bygga ett nytt staket är det därför bra att ha en idé om priset. Vad det kostar att bygga ett staket varierar förstår beroende på fastighetsdimensioner och material. Låt oss titta lite närmare på prisrekommendationer för tre materialslag.

Trästaket

Trästaket är det gamla och ”säkra” alternativet som normalt byggs med spjälor, skenor och träplankor längs tomtgränsen mellan två fastigheter. Processen innebär att man skapar hål för varje spjäla som sedan cementeras för att ge styrka åt staketet. Kostnaden kan uppskattas någonstans mellan 4000 – 20 000 kr beroende på i vilken grad du väljer att anlita en hantverkare eller utföra jobbet själv.

Metallstaket

Metallstaket är populära för tomtfastigheter där man önskar att behålla sikten, men samtidigt skapa en större säkerhet runt en swimming pool eller kring ett område där din hund vill springa fritt. Vissa metallstaket kan också innehålla delar av glas för att göra dem attraktivare rent estetiskt. Ett metallstaket som innehåller dekorativa element av glas kostar någonstans mellan 7 000 – 25 000 kr.

Vinylstaket

Vinylstaket är en relativt nytillkommen variant inom staketindustrin. Vinyl är ett hållbart plastmaterial som ser mycket vackert ut utomhus och har förmågan att anpassas dekorativt och i färg på många fler sätt än träslag. Materialet är dyrare än trä men behöver i princip aldrig ommålas – underhållningskostnaderna är därför minimala. Räkna med att ett vinylstaket som uppgår till 8 meter kostar någonstans mellan 4000 – 23 000 kr.